4 – “MİCROSOFT’TA BULUTTAKİ VERİLERİNİZ NEREDE BİLİYORSUNUZ”

Microsoft Avrupa Orta Doğu ve Afrika Gizlilik Politikası Direktörü Jean Gonie, şirketi için gizliliğin en önemli konulardan biri olduğunu söylüyor. ABD’deki veri koruma kanunlarına da değinen Gonie, bu ülkede kanunların Avrupa’da olduğundan daha etkili bir şekilde yürürlük kazandığını aktarıyor.

Microsoft AB’deki yasa değişikliğini nasıl karşılıyor?

Bu değişikliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sonuncu kanun 1995 yılına dayanıyordu. Avrupa’da tek bir gizlilik rejimine sahip olmak gibi inanılmaz bir imkanımız var. Bugün ise 27 farklı rejim var. Şirketler için ortaya çıkan zorlukları hayal edebilirsiniz. Yeni yasa değişikliğinin diğer bir önemli yanı, son yıllarda meydana gelen bulut teknolojisi ve online ticaret gibi yeni konuları ele alacak olması. O yüzden bunu güzel bir haber olarak karşılıyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta yeni kanunların gündelik yaşama da uyarlanabilir olması.

Her farklı ülkede farklı yasaların olması Microsoft için sorun oluyor mu?

Biz iki sebepten ötürü çok şanslıyız. Gizlilik bizim ilk önceliğimiz. O yüzden bütün Avrupa’da bu konuda çalışan elemanlarımız ve avukatlarımız var. Diğer sebep ise biz Avrupa’da uzun zamandır çalışıyoruz. Bu yüzden 27 farklı rejimle uğraşma şansımız var. Belki de şirketin büyüklüğünden ve gizliliğin öneminden dolayı çok sorun yaşamıyoruz. Asıl sorunun küçük şirketler ve orta büyüklükte şirketler için olduğunu düşünüyorum. Çünkü kaynaklarınız olması gerek, küçük bir şirket bunları karşılayamayabilir.

Microsoft’ta bireylerin gizlilik talepleri dinleniyor mu?

Yasal ekip içinde çalışan küçük bir birim bireylerden gelen çok sayıdaki talepleri ve sorunları ele alıyor.  Ekranın arkasındaki biri endişelerinize hızlı bir şekilde cevap veriyor.

Microsoft hükümetlerden gelen veri taleplerine karşı ne yapıyor?

Biz şeffaflığa ve güvene inanıyoruz. Bu yüzden daha bir hafta önce hükümetlerden bu yönde gelen talepleri içeren bir rapor yayınladık. Mesela Fransa ve Almanya hükümetlerinden çok sayıda talep geldi. Ben bir avukat olarak söyleyebilirim ki hükümetten böyle bir talep geldiğinde yasalara uymak zorundayız. Uymazsak hapse gireriz ya da ceza alırız. Hükümetten böyle bir talep geldiğinde müşteriyi mümkün olduğunda uyarmaya çalışıyoruz, bu tamamıyla yasaksa kurallara uyuyoruz. Biz hükümet ve vatandaş arasında bir köprüyüz.

Google’ın AB ile gizlilik konusunda sorunları var. Microsoft, müşterilerinin bilgilerini nasıl kullandığını açıklıyor mu ya da reklam için bu veriler kullanılıyor mu?

Google’ın asıl işi verilerle, çünkü bir arama motoru. Bu bizim asıl işimiz değil. Biz daha başka bir sürü iş de yapıyoruz. Biz kullanıcıların verilerini reklam amaçlı kullanmıyoruz. Bing’teki aramaları sonuçları değiştirmek ya da reklam amaçlı kullanmıyoruz. Biz Google gibi müşteriyi gizli verilerle karıştırmıyoruz. Bulut, Youtube ve Android’de toplanan verileri tek bir havuzda bir araya getirmiyoruz. Yapacak ya da isteyecek olsak da kullanıcıyı bilgilendiririz.

Sizce bulut teknolojisi ne kadar güvenli?

Öncelikle bulut bundan elli yıl önce de vardı. Bulut, internetten daha güvenli. Microsoft’un veri merkezleri iş yaptığımız bölgelerde bulunuyor.  Mesela Avrupa’da iki veri merkezimiz var, bütün verilerimiz, mail adresleri, buralarda bulunuyor. Türkiye için başka bir yer var. Bizim için verinin nerede bulunduğunu bilmek çok önemli. Kullanıcının rızası olmadan erişemeyiz. Çok sayıda kurallar var, Avrupa’daki birçok kurumla bunun işlerliği konusunda işbirliği yapıyorum. Bütün ürünlerimizi bir Güven Merkezi’ne bağladık. Bulutta toplanan bütün verilerinizin nerede olduğunu biliyorsunuz, bunu yapan başka bir şirket yok. Verinizin nerede olduğunu ve buna kimin erişebileceğini görüyorsunuz. Diğer yandan ABD’nin buluttaki verilere ulaştığı kanısının bir mit olduğunu düşünüyorum. Bütün ABD için tek bir gizlilik kanunu yok. Eyaletlerin oluşturduğu yerel kanunlar var, çok güçlü bir kontrol ve denge mekanizması var. ABD’de Avrupa’dan daha güçlü bir şekilde yasaların her aşamada uygulanmasına dikkat ediliyor.

Türkiye’deki yasalarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu konuyla ilgili hazırlanan yeni yasa taslağıyla ilgili olarak çok rahatız. Tasarının çoktan tartışmaya açılmış olması çok iyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni projelerim ve yaptığım haber çalışmalarıyla ilgili bilgi almak isterseniz e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

© 2022 ozgeozdemir.com | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım: mare.design.