23.Ağustos.2013’te Milliyet’te yayınlanan yazım…
Ünlü Amerikan gazetesi Los Angeles Times, ürettiği ‘robot gazeteci’nin Los Angeles’ta gerçekleşen 4.4 büyüklüğündeki bir depremle ilgili haberini mart ayında yayınladığında bütün medya dünyasının gözleri şaşkınlıkla büyümüştü. Los Angeles Times’ın yazılımcısı ve gazeteci olan Ken Schwencke, iki yıl önce ürettiği Quakebot sayesinde depremi online olarak yayınlayan ilk kişi oldu. Quakebot’un depremle ilgili haberinin ‘insan elinden çıkma bir yazıdan’ farkı olmaması, dünyanın dört bir yanından saygın haber kuruluşlarının gazeteciliğin geleceğiyle ilgili tartışmaya başlamasına yol açtı.
İngiliz Guardian gazetesi, robotların gazeteciliği ele geçireceğine dair yürütülen tartışmalara katılarak, “medya kuruluşlarının haberciliğin günlük eziyetini hafifletecek bilgisayar algoritmaları bulmaları için yazılımcılara baskı uyguladığını” kaleme aldı. İsveçli akademisyen Christer Clerwall ise okuyucuların bilgisayar ve insan tarafından yazılan spor makalelerini ayırt etmekte zorluk çektiğini, robotlar tarafından yazılanların da betimlemeye dayandığını ortaya koydu.
AP yeni yazılıma geçti
Dünyanın en büyük haber ajanslarından Associated Press (AP) ise geçtiğimiz ay bir çeyrek dönemde 4 bin 400 finans haberi yazma kapasitesine sahip Wordsmith adında bir yazılım kullanmaya başladığını açıkladı. Bu yüzden robot gazeteciliğin geleceği medya dünyasının en ateşli tartışmalarından biri olmaya devam ediyor. Kimi gazeteciler telaşa mahal olmadığını, robotların verilere dayalı haberleri yazarken ‘gerçek gazetecilerin’ ise bu iş yükünden kurtularak daha çok analize dayanan makaleler kaleme alabileceğini öne sürdü.
Ya yetenek ya iş değişimi
Küresel Editörler Ağı CEO’su Bertrand Pecquerie’nin robot gazeteciliğin yükselişine dair öngörüsü ise şöyle: “Robot gazetecilik Avrupa’ya 2015 ve 2020 arasında gelecek. Çoğu gazeteci ya yeteneklerini değiştirmek zorunda kalacak ya da işlerini kaybedecek. Bu değişim aynı zamanda araştırma, analiz ve veri yorumuna daha çok odaklanmak için heyecan verici bir fırsat olabilir. Bugün çok sayıda gazeteci, güçlü şirketler tarafından verilen basın bültenlerini kopyalayıp yapıştırıyor. Uluslararası bir şirketin iletişim departmanında, bir haber merkezinden daha çok insan çalışıyor.”
Dokuz meslek robota yenilecek
Haber sitesi Business Insider’dan Judith Aquino ise eczacılar, avukatlar ve astronotların arasında gelecekte insanların robotlara kaybedeceği dokuz meslek arasında gazeteciliği de sayıyor. Amerikan dergisi New York’tan yazar Kevin Roose ise aynı görüşte değil. Roose, aksine “robot gazeteciliğin bir gazetecinin başına gelebilecek en iyi şey olduğunu, çünkü robot gazetecilerin yazdığı yazıların genelde gazetecilerin yazmaktan kaçındığı sıkıcı haberler olduğunu” aktarıyor. Roose’un “robotların gerçek gazetecilerin yeteneğine ve yaratıcılığına sahip olmadığı” görüşünü değerlendirecek ve hangi imzadan çıkma haberleri okumak istediğine karar verecek olan ise yine okuyucular olacak.