25.Şubat.2015’te Milliyet’te çıkan yazım…
Dünyada paylaşım ekonomisinin en başarılı örneklerinden biri olarak tanımlanan, sürücü ile yolcuların şehirler arası yolculukları beraber gerçekleştirmesini sağlayan BlaBlaCar, ilk önceliğinin güvenlik olduğunu vurguluyor
Fransa merkezli yolculuk paylaşım platformu BlaBlaCar sayesinde, şehirler arası belirli bir güzergahta gidecek yolcular ve sürücüler bir araya geliyor. Böylece yolculuğun masraflarını birden fazla kişi paylaştığı için ekonomik bir seyahat gerçekleştiriliyor. Dünyada paylaşım ekonomisinin en başarılı örneklerinden biri olarak tanımlanan BlaBlaCar, eylül ayında Avrupa’dan sonra Türkiye’de de faaliyet göstermeye başladı. 14 ülkede 10 milyondan fazla üyesi bulunan BlaBlaCar’ın Fransız kurucu ortaklarından ve COO’su Nicolas Brusson ile Türkiye operasyonlarını konuştuk.
Özgecan Aslan’ın bir dolmuş şoförü tarafından katledilmesi Türkiye’de günlerdir en çok tartışılan konulardan. Şehir içinde alternatif ulaşım yöntemleri sunan bir diğer akıllı telefon uygulaması Uber de dünya çapında taciz ve tecavüz vakalarıyla gündeme geldi. BlaBlaCar’ın güvenliği nasıl sağladığını sorduğumuz Brusson, “Güvenlik bizim için en önem verdiğimiz odak noktası. Uber’den ve bahsettiğiniz toplu ulaşım vakasından biz bir topluluk yaratarak farklılaşıyoruz. Otobüs, taksi ya da Uber kullandığınızda daha farklı, çünkü bir seçim yapmıyorsunuz, siz sadece bir arabayı çağırıyorsunuz.
Kadınlara özel yolculuk
Bizim uygulamamızda ise siz bir araba çağırmıyorsunuz, bir yere gidecek sürücülerden ya da yolculardan oluşan bir topluluk var. Hesabınızı bir telefon numarası, Facebook hesabı, mail adresine bağlayarak varlığını teyit ediyoruz. Birlikte seyahat edenlerin profillerine bıraktıkları yorumlarla topluluk temelli bir güven inşa ediliyor. Dünya çapında 10 milyon yorum topluyoruz. Bu çok daha güçlü oluyor, çünkü araba kullanma yetenekleri, sürücünün ve yolcunun nasıl olduğuna dair çok sayıda bilgiye ulaşıyorsunuz. Burada seçen kişi sizsiniz. Aynı zamanda sadece kadınlar için olan yolculuk seçenekleri de var” yanıtını verdi.
Yolculuk için daha az ücret ödemek isteyenler, ailelerinden ya da sevgililerinden farklı bir şehirde yaşayan öğrenciler ya da genç çalışanlar uygulamayı ilk kullanmaya başlayanlar oluyor. Bu profilin zamanla değiştiğini vurgulayan Brusson, “Güven oluştukça topluluk büyüyor. Bugün topluluğun ortalama yaşı 32. Avrupa’da bugün topluluğa katılanların ortalama yaşı 32-34, o yüzden gittikçe yaşlanıyor. Fransa’da 50 yaşından büyük aktif sürücüler bile var, çocuklarından uygulamayı öğreniyorlar.
Sosyalleşmek isteği
İnsanların tren, otobüs ya da uçak gibi toplu ulaşım araçları yerine BlaBlaCar’ı tercih etmesi fiyattan ziyade sosyal tecrübe edinmek isteğinden kaynaklanıyor. Bu yöntemi daha eğlenceli buluyorlar. Kullanıcılarla konuştuğumuz zaman bize yaptıkları tasarruftan ziyade yolculuk anılarından ve kimlerle tanıştıklarından bahsediyorlar. Arabada yolculuk ederken sohbet ediyorlar ve beraber saatlerini geçiriyorlar. Yolculuğa çıkmadan önce birbirlerinin profillerine bakmış oluyorlar ve ortak beğenilerinden ötürü birbirlerini tercih ediyorlar. Ayrıca bundan ötürü gurur duyduklarını açıklıyorlar” açıklamasında bulunuyor.
Türkiye’de sürücüler
yardımsever, çevreci
BlaBlaCar Türkiye Müdürü Esin İmer, Türkiye’deki kullanıcı profilinin diğer Avrupa ülkelerine benzer özellikler sergilediğini açıkladı: “Ortalama yaş 18’den 34’e kadar farklılık gösteriyor. İlk kullanmaya başlayanlar üniversite öğrencileri ve genç çalışanlar. Kullanıcılar çok memnun, bize sürekli fotoğraf ve video gönderiyorlar. Çevre açısından da önemli bir şey yaptıklarına inanıyorlar. Yolculuk sırasında konuşmayı sevdiğimizi de görebiliyoruz. Türkiye’de profillerini oluşturanların yüzde 99’u konuşkan olduklarını belirtiyor. Ayrıca sürücülerin çok yardımsever olduklarını belirtiyorlar. İstanbul, Ankara ve İzmir’den başlayan yolculukların sayısı daha yüksek ama Adana, Antalya ve Kocaeli yolculuklarının da çok olduğunu görüyoruz.”
“Yol masrafı
belimi büküyordu”
Türkiye’de BlaBlaCar kullanıcıları, sosyal medyada yolculuk tecrübelerine dair fotoğraflar ve videolar paylaşıyor. YouTube’da Süleyman, Furkan, Barbaros ve Emre’nin BlaBlaCar ile paylaştıkları Ankara-İstanbul yolculuğu videosunda Emre’nin gitar çaldığını izlemek mümkün. Diğer kullanıcıların yorumları ise şöyle:
– Günay (25): “Üniversite hayatım boyunca gezmeyi, öğrenci toplulukları ile vakit geçirmeyi oldukça seven biriydim. Şimdi öğrencilik yıllarındaki gibi gelişigüzel olmasa da düzenli olarak seyahat ediyorum. BlaBlaCar’ı keşfettiğimden beri, yolculuk planı yapmadan önce paylaşılan yolculuklara bakıyorum. Özellikle rutin olarak gidip geldiğim yerlere seyahat eden kişilerle tanıştım, artık belli güzergahlarda yol arkadaşlarım var.”
– Yasin (23): “Denizli’de öğrenciyim. Kız arkadaşım Muğla’da, ailem de Ankara’da yaşıyor. Özellikle haftasonları kız arkadaşımı ziyaret ediyorum. BlaBlaCar’la ilk yolculuğumu Muğla’ya gerçekleştirdim. Ailesi Denizli’de yaşayan ve Muğla’da yüksek lisans yapan bir bayan sürücünün yolculuk ilanını gördüm ve iletişime geçtim. Yolculuk boyunca çok güzel sohbet ettik ve beni Muğla’da gideceğim yere kadar bıraktı. BlaBlaCar’dan önce yol masrafları gerçekten belimi büküyordu, sayesinde daha rahat yolculuk yapabiliyorum.”
– Hazel (23): “Yeni yerler görmeyi ve yeni insanlarla tanışmayı seviyorum. Bu yüzden BlaBlaCar’ı denemek istedim ve İzmir’den Muğla’ya gittim. İnanılmaz iyi insanlarla tanıştım ve BlaBlaCar bende alışkanlık haline gelmeye başladı. Artık yolculuklarımda BlaBlaCar ilk tercihim.”