HACKERLARIN FESTİVALİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

29.Nisan.2014’te Milliyet’te yayınlanan yazım…

Uluslararası online ödeme şirketi olan PayPal’ın dünyanın farklı şehirlerinde yazılım geliştiriciler için düzenlediği ‘Battle Hack’ isimli ‘hack maratonu’ geçtiğimiz haftasonu İstanbul’da gerçekleşti. Yazılım geliştiriciler, yerel bir sorunla ilgili 24 saat boyunca kod yazarak bir uygulama tasarladı. Tel Aviv, Miami ve San Francisco‘dan sonra İstanbul’da düzenlenen yarışmanın birincisi olan ‘Piggy Bank’ uygulamasının ekibi, Viking Baltası‘nı elde ederek ABD’nin California eyaletindeki Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilecek finale katılma hakkı kazandı.

Birinciler

Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen yarışmanın birincisi olan Piggy Bank, ailelerin çocuklarına harçlıklarını PayPal ile vermesini ve harcamalarını takip etmesini sağlıyor. Uygulamayı, Toygar Dündaralp, Ahmet Turgut Katı, Mert Özcan ve Alan Sarpyılmaz‘ın bulunduğu ekip geliştirdi. Yarışmanın ikincisi PlayStation 4 kazanırken, üçüncüsüne ise Polaroid kamera hediye edildi.

Dünyanın 14 farklı şehrinde düzenlenen yarışmanın birincilerinin katılacağı finali kazanan ise koşulsuz 100 bin dolar elde edecek. İlki geçtiğimiz yıl 10 farklı şehirde düzenlenen Battle Hack’in dünya finalini kullanıcıların mobil cihazlarından bağış yapmalarını sağlayan ‘Haydi Bağış Yap’ uygulamasını geliştiren Moskova ekibi kazanmıştı. PayPal’in yazılım geliştirme alanında küresel direktörü olan John Lunn’a göre bu yarışma, beraber çalıştıkları yazılımcı topluluğu adına bir ‘kutlama’ niteliğinde.

IMG_4713

Kod yazanlara masaj
“Bu etkinlikte çok eğleniyoruz, her türlü çılgınlık var. Kod yazanlara masaj bile yapılıyor. Bu aslında hackerlar için bir festival. 200 yazılım geliştiricinin bir arada 24 saat boyunca ürünlerinizle çalışması sayesinde geri bildirim alabiliyorsunuz. Bu yarışmayla iyi bir şey yaptığınızı hissediyorsunuz. İstanbul ve diğer şehirlerde çözülmesi gereken sorunlar var. Çok nadir bu kadar akıllı insan bir araya geliyor ve İstanbul’un iyiliği için bir şeyler yapıyor” diyen Lunn, yarışmada dünyanın en iyi hackerlarını aradıklarını belirtti.

Battle Hack‘ı “hackerlar için Dünya Futbol Kupası” olarak tanımlayan Lunn, kazanması için uygulamalarda aradıkları özelliklerin “yaratıcı, yeni ve ilginç bir teknolojiyle üretilmesi” olduğunu söyledi. “Moskova ve Tel Aviv gibi şehirlerde yazılım geliştiriciler çok ciddi çalışıyor, başları aşağıda sürekli kod yazıyorlar, kimse uyumuyor. Dünyanın başka yerlerinde ise daha rahat çalışıyorlar” diyen Lunn 24 saatlik kısıtlı bir süre olmasının daha odaklanılmasını sağladığını söyledi.

‘Yeni insanlarla tanışma fırsatı’

Battle Hack’e Konya’dan katılan web yazılımcısı Mustafa Baş, yarışmaya katılma nedenini “Dünya çapında kendimizi ispatlamak istedik” diyerek özetledi. Baş, ekibiyle konum paylaşımı sayesinde şirket yerine müşterilerin kazanacağı bir uygulama üzerine çalıştıklarını söyledi. Veri analisti olarak çalışan Deniz İşcan ise merak ettiği için yarışmaya katıldığını dile getirdi. İşcan projelerini, “Bir ödeme sistemi üzerinde çalışıyoruz. Önceden para yüklenmiş kartınızla bilet satın alabildiğiniz bir sistem. Aldığınız biletin verileri de saklanacak” diyerek açıkladı.

IMG_4595
Yarışma için Kıbrıs’tan gelen Doğukan Tüfekçi ise yazılım mühendisliği üzerine çalıştığını ve yarışma sayesinde yeni insanları tanıma fırsatı yakaladıklarını ifade etti. Tüfekçi, “Her zaman hayal ettiğimiz ama hiçbir zaman hayata geçirmek için zaman bulamadığımız ürünleri burada yapabildiğimiz için Battle Hack ilgimizi çekti. İşin ucunda California’ya gitme şansı var. Büyük ödülü kazanırsak kişi başına 25 bin dolar düşüyor, altı ay daha iş bulmadan sevdiğim işler üzerine çalışırım diye düşünüyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni projelerim ve yaptığım haber çalışmalarıyla ilgili bilgi almak isterseniz e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

© 2022 ozgeozdemir.com | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım: mare.design.