Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto‘nun Senato’ya sunduğu telekomünikasyon yasa taslağı Meksikalıların öfkesine yol açtı. Türkiye’de torba yasa kapsamında internetle ilgili yapılan değişikliklere yöneltilen benzer eleştirilere yol açan tasarı, Meksikalıların ve dünyanın diğer yerlerinden aktivistlerin sosyal medya üzerinden organize olmasına neden oldu. Tasarının sansüre ve internet üzerinde gözetimin artmasına yol açacağı iddia ediliyor.
Dünyanın en zengin ikinci kişisi olan telekom imparatoru Carlos Slim Helu’nun tekelinde olan sektörün yeniden yapılandırılmasını amaçlayan taslak, internette sansüre yol açacağı ve ifade özgürlüğüne darbe vuracağı gerekçesiyle eleştiriliyor. 32 milyar dolar değerindeki sektörde rekabetin artmasını ve internete erişimin ulaşılabilir olmasını hedefleyen yasa tasarısı, sosyal medyada #EPNvsInternet etiketiyle protesto edilmekte.
Twitter’da geçtiğimiz hafta en az 600 bin kez kullanılan ve yaklaşık 575 bin kullanıcıya ulaşan etiket, pazartesi günü dünya çapında kullanılan hashtaglerde ikinci sıraya geçti. İnternette başlatılan bu kampanya Meksika’nın en büyük viral protestosu olarak tarihe geçti. Aktivistlere göre taslak bedava internetin önüne geçecek, hükümete interneti istediği zaman kesme yetkisini verecek. Meksika hükümeti mahkeme kararı olmadan herhangi bir bireyin ya da organizasyonun bilgilerine internet üzerinden erişebilecek. Hükümetin internetle ilgili aktivitelerini izleyen bağımsız bir kurum da olmayacak.
Telekomünikasyon şirketleri, “ulusal güvenlik” maddesi gereğince gerek görülen internet sitelerini kapatabilecek. Meksika sokaklarının canlandığı protestolar sırasında hükümetin internete erişimi engellemesi mümkün olabilecek. Polis, internet tarama geçmişini ve yer bilgilerini araştırmaları sırasında kullanabilecek. Taslakta yer alan maddeler gereği büyük siteler reklam gelirlerinin yüksek olması nedeniyle daha çok önem kazanacakken küçük sitelerin ayakta kalması zorlaşacak.
Reform sözüyle görev başına gelen Nieto’nun yaptığı yasal düzenlemeler dünya çapında saygı duyulan bir imaj kazanmasını sağlasa da Meksika’da tepkiyle karşılandı. Ünlü Time dergisinin kapağında “Meksika’yı kurtaran” lider olarak gözükse de internet yasa tasarısı Nieto’ya yöneltilen eleştirileri iyice güçlendirdi. Vergi reformu yapan, petrol rektörünü yeniden düzenleyen ve ülkenin güçlü öğretmenler sendikasına karşı savaş açan Nieto’nun ancak uzun vadede takdir kazanabileceği öne sürülmekte, çünkü ülkesindeki anketlerde aldığı destek gün geçtikçe düşüyor.