“GAZETECİLER ÖZGÜRLÜK İLE BEDEL ÖDÜYOR”

25.07.2013 Milliyet’teki yazımın tamamı…

Gazetecilere Özgürlük Platformu‘nun düzenlediği “İkinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi” dün gerçekleştirildi. Sansürün kaldırılışının 105. yıldönümü olan 24 Temmuz’un aslında Basın Bayramı olarak kutlanması gerekirken, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısının 64 gibi yüksek bir rakama işaret etmesi yüzünden dünkü kongre buruk bir havadaydı. Bu yüzden kongreye destek veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu tarihin Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak adlandırılmasına verdiği önemi aktardı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Gazeteciler Cemiyeti‘nin de desteklediği kongreye meslek örgütleri ve uluslararası kurumlar katılsa da yer alan basın kuruluşu sayısı “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak tanımlanan bir ülkeye göre düşüktü. Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna‘nın ardından uluslararası kurumlardan yetkililer söz aldı.

İran, Irak, Pakistan’dan çok
Görüntülü mesajla kongreye katılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mujatovic, Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumunu endişe verici olarak tanımladı. Yetkililerin işbirliği isteğine rağmen reform gerçekleştirmediğini aktaran Mujatovic, gazetecilerin “özgürlüğüyle bedel ödediğini” söyledi. Kurumunun tutuklu gazetecilerin davalarını takip ettiği için yalnız olmadıklarını vurgulayan Mujatovic, “Nasıl bu kadar çok hapse giren ve işini kaybeden gazeteci var?” sorusunu şaşkınlıkla sorduklarını söyledi. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha‘nın verilerine göre Türkiye’nin hapishanedeki gazeteci sayısı İran, Irak ve Pakistan’dan bile fazla.

Belarus ve Türkiye başı çekiyor
Steven EllisUluslararası Basın Enstitüsü Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven Ellis, hükümet yetkilileri ve Türkiye’yi temsil eden büyükelçilerle diyalog kurulmaya çalışıldığını belirtti. “Hükümeti demokrasiye saygı duymaya” davet etti. Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü Genel Sekreteri Oliver Vujovic ise kurumunun bulunduğu bölgede basın özgürlüğünde en kötü karneye sahip ülkelerin Belarus ve Türkiye olduğunu söyleyerek karamsar bir tablo ortaya koydu.

PEN, 119 dava’yı takip ediyor
Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin‘in ifadesiyle PEN Türkiye’de gazetecilerle ilişkili 119 davayı takip ediyor. Tutuklu gazeteci sayısı 64’ü anonim bir sayı olarak tanımlayan Schoulgin, yaşadıkları biricik acılara vurgu yapmak için bazı tutuklu gazetecilerin adlarını tek tek okuyarak salondakileri duygulandırdı. Türkiyeli bir şirketin Norveç’te satın aldığı gazetenin Türkiye aleyhine haberleri yasakladığını, sansürün ülke sınırlarını aştığını çarpıcı bir dille anlattı.

Gazeteciler serbest kalsın
Kongrenin sonuç bildirgesinde yargının tam bağımsızlığı, basın özgürlüğü önündeki yasal engellerin kaldırılması, mesleki faaliyetleriyle hapiste bulunan gazetecilerin serbest bırakılması, gazetecilerin sendikal örgütlenme özgürlüğünün güvenceye alınması, polisin gazetecilerin görev yapmasını engellememesi, medya patronlarının editoryal bağımsızlığı koruması çağrısı yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir