“HP’NİN DNA’SINDA YEŞİL ŞİRKET OLMAK VAR”

20.Mayıs.2013’te Milliyet’te yayınlanan röportajım…

3 boyutlu yazıcıların keşfiyle, dünya bu teknoloji alanında bambaşka bir yere doğru gidiyor. Silahların, birçok farklı nesnenin hatta organların bile bu yazıcıyla üretilebilmesi mümkün. Matbaa sektöründe yeniliklerin Türkiye’ye gelmesini sağlayan ve İstanbul’da düzenlenen fuarda, son model yazıcıları ve bu teknolojilerin yaratıcısı isimleri yakalamak olasıydı.

ABD’nin teknoloji devi Hewlett-Packard‘ın (HP) dijital yazıcı teknolojisinin önde giden markalarından Indigo ve Webpress‘in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Marc Schillemans, Matbaa Fuarı için İstanbul’da. Üç boyutlu yazıcıların dünya gündemini sarsmasıyla gözlerin bu teknolojiye çevrildiği günlerde, Schillemans ile HP‘nin bu sektördeki planlarını konuştuk. Indigo, Coca-Cola için 32 ülkede 800 milyon kişiselleştirilmiş etiket üretmesiyle, içecek devinin şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük kişiselleştirilmiş kampanyasına imza atmıştı. Indigo‘nun arkasındaki isim Schillemans’a dijital gelişmelerin yazıcı sektörüne etkilerini sorduk.

HP için Türkiye’nin önemi nedir?
Türkiye, iki kıtanın ortasında yer alıyor. Her şeyden önce Türkiye, ekonomik ve politik olarak güveni, büyümeyi ve istikrarı temsil ediyor. Bu herhangi bir girişim için çok iyi bir kokteyl. Türkiye stratejik olarak ve uluslararası iş dünyasının merkezi olması dolayısıyla çok önemli.

Türkiye için planladığınız yatırımlar var mı?
HP’nin Türkiye’de imalat sanayi alanında çok fazla yatırımı var. Sadece satış açısından değil, imalat açısından da Türkiye’de önemli bir oranda yatırım bulunuyor. HP’nin burada çok fazla çalışanı var. İmalatı Ar-ge ve mühendislik olmadan yapmıyoruz, bu yüzden önümüzde açık ve belirgin bir yol var.

Türkiye pazarından beklentileriniz nedir?
Ticari baskı uygulamaları, etiket baskısı ve paketlemede büyüyoruz. Türkiye’de internet kullanımının çok yaygın olmasına rağmen fotoğraf baskısının iyi gitmemesi ise şaşırtıcı. Önem verdiğimiz alanlardan biri de gazete baskısı.

Gazetelerin dijital medya ile rekabeti basım sektörünü etkiliyor mu?
Ben yolculuktaysam tabletten gazete okuyorum. Ancak haftasonları evde olduğumda gazete alıyorum. Bu noktada içerik çok önemli. Bu konuda da gazetecilere iş düşüyor. İçeriğin özelleştirilmesi gerek. İnsanların iletişimle ilişkisinin dijital baskının yararına olduğunu düşünüyorum.

HP, yazıcı sektöründe yeşil teknolojiye ne kadar önem veriyor?
ABD’de bağımsız bir organizasyon tarafından yeşil teknoloji açısından birinci şirket seçildik. Satın aldığınız andan, nasıl imal ettiğinize, enerjiyi nasıl kullandığınıza, ki biz güneş enerjisini sıkça kullanıyoruz, lojistiğe, nasıl dağıtım yaptığınıza kadar bütün bir ekosistem sözkonusu. Gurur duyayarak söylebilirim ki HP’nin DNA’sında yeşil bir şirket olmak var. Bu bizim temel değerlerimizden biri.

Şirketiniz hangi yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor?
Elimizde çok sayıda patent olduğu için istediğimiz yöne doğru gidebiliriz. Teknolojinin bir kullanım amacına hizmet etmesi gerekir. İkinci prensibimiz de ölçülebilir olması. 200 bin kadar çalışanı olan bizim gibi büyük bir şirketseniz çok fazla sabit gideriniz var demektir. Üçüncü olarak da bizim ürünlerimizi alan kişilerin de karlı bir iş yapması gerekir. Tabii ki laboratuvarlarımızda olup biten çok fazla şey var. Gezegen üzerinde yalnız değiliz, rakiplerimiz var. Geride kalmak istemeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni projelerim ve yaptığım haber çalışmalarıyla ilgili bilgi almak isterseniz e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

© 2022 ozgeozdemir.com | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım: mare.design.