Hem çok uzak, hem bir o kadar yakın…
Üzerinden iki yıl geçtikten sonra artık yavaş yavaş geride kalmış olmasına rağmen hala her anı bütün canlılığıyla aklımda…
Hakkında halihazırda birkaç yazı kaleme almış olmama rağmen ameliyattan sonra kendime verdiğim sözü tutmak üzere yazıyorum bu satırları…
Beyin ameliyatının ardından yaşadığım, kimi zaman paniğe kapılmama yol açan fiziksel ve duygusal hissiyatlara anlam vermek için internette yaptığım araştırmalar çoğu zaman sonuçsuz kalmıştı.
Neredeyse bir tane bile Türkçe yazı bulamamışken bana o süreçte en iyi gelen İngilizce yazı, beyin ameliyatı geçiren bir kadının benzer bir ameliyat geçirecek arkadaşına yazdığı bir listeydi.
Ben de bir süre sonra aynısını yapacağıma söz verdim kendime… Kimi zaman soğukların kimi zaman yorgunluğun etkisiyle kafamın tatlı tatlı sızlaması ama en çok da tanıştığım bir kadın bu sözü hatırlattı bana…
Bilge, daha önce yazdığım ‘Mandalina Tadında Bayramlar’ yazımla ilgili olarak benimle iletişime geçince hayatıma girdi. Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve iki çocuk annesi olan Bilge, benim gibi menenjioma ameliyatı geçirmiş, süreç boyunca ona en çok güç veren şeylerden biri benim yazım olmuştu.
Bilge’yle buluştuğumuzda saatlerce gülerek başımızdan geçenleri konuştuk. Daha da güçlendik, birbirimizden enerji aldık.
Bilge’nin süreci benimkinden farklıydı, yine de yaşadığımız çok fazla ortak nokta var. Mayıs 2014’te teşhis+karar+ameliyat+taburcu sürecim ve tümörün iyi huylu olduğunu öğrenmem toplamda 10 gün olduğu için benim deneyimim başkalarından farklı olabilir. Ancak bu süreçte öğrendiğim bir şey varsa, sizinle benzer tecrübeleri yaşayanlarla konuşmak kadar iyi gelen bir şey yok! O yüzden şimdi sizi kendi listeme buyur ediyorum:
- Ameliyatınız bir dönüm noktası olacak: Mezuniyetler, ilişkiler, evlilikler, doğumlar, işler güçler… Hayatınızda aldığınız bütün virajlara rağmen ameliyatın ardından her şeyi zamansal olarak ameliyatla ilişkilendirerek açıklayacaksınız. “Hatırlarsan ameliyattan önceydi o seyahatimiz” ya da “Tabii, ameliyattan sonra onca kilo vermiştim de şimdi geri aldım” gibi gibi… Hayatınızda ameliyattan sonra olan her şey bir miladın ardından gerçekleşen yepyeni deneyimler olacak size…
- Hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaksınız: Bu hem çok güzel hem de çok farklı bir deneyim olacak, o yüzden tadını çıkarın. Ameliyatın ardından ne duygusal ne fiziksel ne de ruhani açıdan siz eski siz olmayacaksınız. Bu durum sizi paniğe sürükleyebilir, yakınlarınızın size nasıl davranacağını bilememesine yol açabilir; o yüzden ameliyat sonrası süreci bu yeni dönemi değerlendirmek ve kendinizi keşfetmek için harcayın.
- Ağrılarınız uzun bir süre devam edebilir (Operasyon kaynaklı olarak yıllar sonra bile): Ameliyattan iki yıl sonra bile bugün hala yorgunluk, hastalık, hava kaynaklı olarak ameliyat yerimle ilişkili ağrılarım devam ediyor. Hele ki ameliyattan çıktıktan sonraki bir hafta boyunca ağrılarınız yüzünden yemek yemekte zorlanabilirsiniz. İnsan her şeye alıştığı gibi bu durumun da üstesinden gelebiliyor, hazırlıklı olun ama moralinizi bozmayın. Sürekli doktorunuzla irtibat halinde olun, ağrılarınız yüzünden moralinizi bozmayın. Kafatası kemikleriniz üzerinde bir operasyon yapıldığı için bunu kolunu ya da bacağını kıran kişilerin zaman zaman yaşadığı ağrılara benzetebilirsiniz. Maalesef bu operasyonun bize verdiği tatsız hediyelerden biri bu…
- Operasyon bölgesini ameliyattan sonra uzun bir süre hissetmeyebilirsiniz: Hissetmeyebilir, hissetmediğinizi tam da hissetmeye başladığınız anda şaşkınlıkla anlayabilirsiniz. Uyuşukluk ve karıncalanma hissiyatını ilk fark ettiğinizde, elinizi kafanıza götürecek ve o bölgeyi hissetmediğinize çok şaşıracaksınız! Ben çok panik olmuştum ve tanıdık doktorlar tarafından bunun ne kadar olağan bir şey olduğunu duyduğumda ancak rahatlamıştım.
- Kafanız eskisinden daha büyük olabilir, şişlikler bir süre boyunca devam edebilir: Ameliyat olduğum hafta gözlüğümü kafama taktığımda girmediğini şaşkınlıkla fark ettim. Bugün bile hala yorulduğum zaman kafamın şiştiğini hissediyorum. O yüzden çizgi filmlerdeki gibi koca bir kafanız oldu diye hiç geçmeyecek sanmayın 🙂
- Ameliyat sonrası kısa süreli olarak yeme-içme alışkanlıklarınızı değiştireceksiniz: Başınız ağrıdığı için bir şeyler çiğnemekte zorlanabilirsiniz. Hele ki kortizon kullanıyorsanız tuzlu ve tatlı yememeniz gerekecek. Bir süreliğine alkolden de uzak durmanız gerekecek. Uzun bir süre hareketsiz kalacağınız için de ayrıca yediklerinize özen göstermeniz çok iyi olur. Gerçi bütün bunlara rağmen ben kilo almak yerine yaklaşık 7 kilo vermiştim, o yüzden ani kilo değişimlerine hazırlıklı olun.
- Tümörün yerine göre bir süreliğine günlük aktivitelerinizi yardım alarak yapmak zorunda kalabilirsiniz: Ben ameliyatın ardından bir süre resmen bebek gibi yaşadım, annemin çocukluk günlerimi özlemesine izin vermedim 🙂 Yardım istemekten çekinmeyin. Duş almaktan, yeme içmeye, tuvalete gitmeye kadar size en ufak ihtiyaçlarınızda bile yardımcı olacak birilerini bulun. Yanımda bulunan düdük birilerinden acil yardım isteyeceğim zaman işime yarıyordu; çünkü ameliyatın hemen ardından sesiniz de bir süre kafanızın içine basınç gönderdiği için çıkmayacak.
- Tuvaletinizi yapmak bir hafta için sıkıntı olabilir: Doktorlarınız ve hemşireleriniz tuvaletinizi yapacağınız anı heyecanla bekleyecek. İlk defa tuvalete çıkacağınız an biraz zaman alabilir, çok zor da olabilir. Stres yapmadan bağırsaklarınızı gevşetecek yiyeceklerle bu süreci rahatlatmaya çalışın. Gezi eylemlerinin yıldönümünde tuvalette saatlerimi geçirmiş, bir yıl önce neyin derdiyle sokaklara çıkmışken bir yıl sonrasında kaygımın ne olduğuna şaşkınlıkla bakmıştım. İşte, hayat dedikleri…
- Uyku alışkanlıklarınız değişebilir, kabuslar görebilir ve terleyerek uykularınızdan uyanabilirsiniz: Gerçek ötesi rüyalar görebilir, rüyalarınız gerçekle birbirine girebilir, gün boyunca terlemeniz yüzünden onlarca kıyafet değiştirmeniz gerekebilir. Ameliyattan sonra gün içinde sadece birkaç saat uyuyabiliyordum. Bunu uzun zamandır olmadığı kadar çok kitap okumak, yazmak ve film izlemek için harcadım; çok da iyi geldi. Ancak uykunun hücrelerin yenilenmesi için önemli olduğunu unutmayın, mümkün olduğunca iyi uyumaya çalışın.
- İlk zamanlar bazı kelimeleri hatırlamayabilirsiniz: Birilerine evi tarif ederken sol ya da sağ kelimelerini, ağaç kelimesinin ne olduğunu unutabilir, cümle kurarken aklınıza gelmeyen kelimelerle duraksadığınızda çevrenizdekiler size tedirginlikle bakabilir. Bu durum da çok uzun sürmeyecek.
- Sizi sevenler, yakınlarınız, aileniz, arkadaşlarınız, ne yapacağını bilemediğinden farklı tepkiler verebilir: İşte geldik sürecin en önemli maddesine! Çevrenizdekilerle mutlaka konuşun, konuşun, konuşun ve anlatın… Büyük ihtimalle ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıkları için size nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilemeyecekler. Siz onların tahmin etmesini beklemeden hissettiklerinizi, istediklerinizi ve beklediklerinizi anlatın. Özellikle tıbbi süreç içerisinde görüş ayrılıkları olabilir, ancak bu sizin hayatınız ve ameliyatın nasıl olması gerektiğini düşünüyorsanız ona göre hareket edin. Hayatınızın bu döneminde sizin yanınızda olanları ve gördüğünüz desteği hiçbir zaman unutamayacaksınız. Ama sanmayın ki bu süreç boyunca yanınızda olmayanlar sizi sevmediği ya da size değer vermediği için bu yolu tercih etti. Kimileri böyle bir duruma nasıl reaksiyon vereceğini bilmediği, kimileri sizi öyle gördüğü için çok üzüldüğü, kimileri de böyle bir süreçten çok etkilendiği için uzak durabilir. O yüzden kimseyi yargılamayın. Yanınızda yakınınızda olanların kıymetini bilin. Benzer tıbbi süreçleri yaşamış kişilerle bir araya gelmenizin ve onlarla sohbet etmenizin katkısı büyük olacaktır.
- Ameliyat sonrası daha alıngan, agresif ya da sinirli olabilir; abartılı tepkiler verebilirsiniz: Operasyon öncesinde ve sırasında sakin olmanız, hem yakınlarınızı rahatlatmanız hem de hekimlerinizin işlerini kolaylaştırmak için çok önemli. Ancak sonrasında hem narkozun hem ilaçların hem de tıbbi sürecin getirdiği duygusal travma sebebiyle aşırı tepkiler verebilirsiniz. Pedro Almodovar’ın “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar” misali bu eşiğe kaç defa geldiğimi, kendimi bir anda bağırırken bulduğumu, sokakta ruhumun bedenimi terk etmesine yol açacak kadar sinirlendiğimi çok net biliyorum. Benim için zaman, sevdiklerim için sabır gerektiren zor bir süreç ancak zamanla geride kaldı. Başa çıkması zor olsa da kendinizi yargılamadan bu dönemi atlatmaya bakın.
- Duygusal hezeyanlarınız ve depresif dönemleriniz olabilir: Her ne kadar ameliyat öncesi, sırası ve nekahat dönemi benim için çok umutlu ve pozitif geçmiş olsa da işe başlamamın ardından daha önce hayatla ilgili baş edebildiğim şeyler bana çok ağır gelmeye başladı. Sanki hayatımda sevdiğim birini kaybetmiş gibi ağır ağlama nöbetleri geçirdiğim, kendi içime kapandığım dönemlerim oldu. Hele ki yukarıdaki maddeyle birleştiğinde profesyonel bir yardım alma ihtiyacı hissettim, ve bu karar bana çok iyi geldi. Üzerine bir de uzun bir seyahate çıkınca depresyonun etkilerini yavaş yavaş üzerimden attım.
- Eski rutininize ne zaman dönmeniz gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayacaksınız: Yukarıdaki gibi hissetmemin en önemli sebeplerinden biri “normal”in nerede başlayıp nerede bittiğine karar veremememden kaynaklandı. Eskisi gibi değildim, kendimi çok iyi hissetmiyordum, ama kendimi nereye kadar iyi hissetmek gerektiği konusunda bir karar veremiyordum. Kafam çok karışmıştı, eski rutinime dönmek konusunda zorlanıyordum. O yüzden kendinize karşı gelmeyin. Yorgunsanız yorgunsunuz, iyi değilseniz iyi değilsiniz. Hissettiklerinize karşı gelmeyin, içinde bulunduğunuz durumu sorgulamayın ve içinizden geldiği gibi davranın.
- İşinize ne zaman hazır hissediyorsanız o zaman başlayın: Yukarıdaki maddeyle ilişkili olarak ne zaman çalışma hayatınıza dönmek istiyorsanız o zaman dönün. Doktorlarım daha genç olduğum ve kendimi oyalayacak bir şey bulmam gerektiğini düşündükleri için benim dinlenme sürecimi 1.5 ayla sınırlı tuttular. Her ne kadar sonrasında yarı zamanlı çalışmaya başlamış olsam da daha işe dönmeye hazır değildim, işte bu mutsuz olmama yol açan etmenlerden biri oldu. Geriye dönüp bakınca keşke kendimi bu konuda zorlamasaydım diyorum. O yüzden eğer uzun bir tatile ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız ve maddi olarak da bu konuda rahatsanız kendinizi zorlamayın ve zamanınızı istediğiniz gibi yaşayın.
- Saçlarınız dökülebilir: İşe başladıktan sonra gazetede oturduğum sandaleyinin altında avuç avuç saç buluyordum, dökülen saçlarımın haddi hesabı yoktu. Moraliniz bozulmasın, bu süreç içinde yaşayacağınız fiziksel sıkıntılardan sadece biri! Geçiş sürecinin ardından saçlarınız daha az dökülmeye başlayacaktır.
- Dikiş yeriniz kepeklenebilir: Dikişleriniz alındıktan sonra dikiş yerlerinizde büyük büyük kepeklerin oluştuğunu görebilirsiniz. Kuaförüm benzer ameliyatları yaşayan hastaları olduğundan bunu öngörebilmiş ve bana zeytinyağı sürmeyi tavsiye etmişti. Doktorlarıma danıştıktan sonra kullanmaya başladım ve gerçekten de faydasını gördüm. Dikiş yerinde bir süre saç çıkmayacağını da unutmayın, ama gerçekten de teknoloji sayesinde ameliyat yerindeki boşluk çok da fazla olmuyor artık…
- Hayatınızda değiştirmek istedikleriniz hemen değişmeyebilir: Hastane yatağında ne kadar umutlu olduğumu ve hayatımda değiştirmek istediklerimi bir an önce değiştirmeye başlamak için ne kadar hevesli olduğumu anlatamam! Büyük bir ameliyatın ardından hayata yeniden başlamak için ne kadar hevesli ve enerjik olsanız da kurduğunuz büyük düşler ve hastane odanızda beslediğiniz umutlar bir anda gerçeğe dönüşmeyebilir. Bu benim mutsuzluğumu ve depresyonumu en çok körükleyen etmenlerden biri olmuştu. Ama bugün hayatımda olduğum yerden geri dönüp bakınca istediklerimin her ne kadar yavaş da olsa kademe kademe gerçekleştiğini görüyorum. O yüzden sakın umudunuzu kaybetmeyin.
- Unutmamak için yaşadığınız her şeyi kaydetmek isteyeceksiniz: Hem ses kayıt cihazına vakit bulduğum ilk andan itibaren başımdan geçenleri saniye saniye kaydettim, hem de her günümü yazdım. Hayatınızın bu kadar olağanüstü ve önemli bir döneminden geçerken hatırlanmayan bir an geride kalsın istemeyeceksiniz.
- Bu dönemi hayatın size verdiği bir hediye olarak algılayın, değiştirmek istedikleriniz için harekete geçin: Ameliyat benim için hayatın kafama tak diye vurarak kendime gelmemi sağlayan bir fırsat oldu. Büyük bir hediye, hayatı değerlendirmek için büyük bir zaman dilimi… O yüzden olumsuz tarafından değil, farkına varmanızı sağladığı şeyler açısından pozitif bir süreç olarak bakın yaşadıklarınıza… Herkesin karşısına hayatını değerlendirmek için böyle bir fırsat çıkmıyor. Yine de başınıza böylesine bir olay gelmeden mandalina tadında anların önemini kavramaya yönelik daha fazlası için sizi böyle alalım: http://kisiselmedya.com/bayram-mandalina-menenjioma-tumor/
41 Yorum
Dökülen saçlarınızın yerine yenisi çıktı mı?
Merhabalar annem beyin tumoru ameliyati gecirdi 1 hafta once su an ki ruh hali davranislari konusmalari bas agrisi hareketleri beni eski halini dusununce tedirgin ediyor.internette arastirdikca bunalima girdim tumor patalojiye gonderildi fakat doktor kötü huyluya benziyor dedi icim daraliyor bunaliyorum delirecek gibi oluyorum.ne yapmam lazim bilemiyorum
Merhaba,
MANDALİNA TADINDA BİR BAYRAM’dan sonra bu yazını yeni okuma fırsatım oldu… 🙂 Yazdıklarınızı okuduğunda herşey yolunda gidiyor heralde…
Bu arada ben hala ameliyat olmadım. 🙂
Gerçekten tam olarak bu 7. Yilim bu ama hic bisey eskisi gibi degil olmayacak ama kabullendim artik bu yaziyi yazan bayan e postadan bnmle iletisime gebilir mi
Merhaba sizinle nasıl iletişime geçebilirim yardımcı olmanızı istediğim konular var beyin tümörü ameliyatı süreciyle ilgili
Merhaba
Beyin ameliyatı oldum iki yıl önce tümör vardı iyi huylu buradaki yazıyı yazan arkadaşa’da geçmiş olsun anlattıkları şeyler gerçekten iyi geldi sanki bu anlattıklarını bir tek benim yaşadığımı zannediyorum. Bu ameliyatı geçiren tüm insanlara geçmiş olsun. yapmamız gereken en güzel şey başarabiliyorsak bu yaşadığımız hastalığa ve nöbetlerine güçlü olmamız gerekiyor. Bu hastalığın içine ne kadar girersek psikoloji o kadar bozulur. Normal hayatımıza kaldığımız yerden devam etmeliyiz.
Yazınızı yeni gördüm bana ilginç gelen siz bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra 23 mayıs 2016 da hastaneye yatmam ve aynı ameliyatı 24 mayıs’da geçirmem…Yazdığınız maddelerin birçoğunu yaşadım bir kısmını da beni bekleyen 8 aylık bebeğim sebebiyle çok farklı çok daha hızlı yaşayıp atlattım.Yıl olmuş 2019 iken hala internette bu ameliyatla ilgili yazılara bakıyorsam bütün merakım aynı duyguları yaşayan insanların varlığıydı.İyiki yazmışsınız aynı yoldan geçicek olanlar için ufak bir rehber olmuş ben neyle karşılaşacağımı bilmiyordum bir sürü soru işaretinin cevabını yıllar sonra bulduğum oldu.Bana mesafeli duran insanların bana nasıl davranması gerektiğini bilmediğinden yada bu üzüntüyü içine kapanarak yaşadıklarını anlamam bile yıllar aldı oysaki o dönemde beni sevmediklerini düşünmüştüm..Ameliyat olacaklara güçlü olun hepsi zamanla geçicek demek istiyorum…sevgiler
şişlik ve uyuşukluk gerçekten geçici bi durummu ? son durumunuz nedir ?
teşekkürler
Beni ameliyat sonrası en çok etkileyen zihinsel eksiklikler oldu ve hayla bu eksikliklerin sıkıntısını çekiyorum arkadaşlarım bi şeyi 1 kere okuyup anladığı şeyi benim 3-4 kere okumam gerekiyor ve ezber olarak diğer insanlara göre çok daha kötü bi durumdayım insanların bi konuya okulda 2 saat tam çalışarak elde ettiğini ben 5 saat çalışarak elde edemiyorum ve bu geçici mi kalıcımı bunuda bilmiyorum lütfen bu konuda görüşünüzü belirtirseniz beni çok mutlu edersiz.
Merhaba Furkan Bey, çok çok geçmiş olsun ancak bu konuda bir fikrim yok. Umarım çözebilmişsinizdir bu mevzuyu.
Merhaba,Ameliyat sonrası 1.yılım ve ben de aynı durumdayım ve net bilgi hiç alamadım
Bu gün beyin ameliyatından çıkalı 6.gün yoğun bakımdan çıkalı 4.gün. Yazdiklariniz bana çok faydalı oldu. Emeğinize sağlık sonsuz teşekkürler.
Çok teşekkürler!
Benden beyin ameliyatı gecindim iki yıl oldum şu an inanilmaz baş ağrısı cekiyorum çok tedirginlik yapıyorum uyuyamıyorum benim aneverizma beyin baloncuğuydu kimse beni anlamıyor ne yaşadım ben bida ALLAH biliyor .
Çok çok geçmiş olsun!
Aynı sizin gibi 2bucuk yıl oldu amaliyat olalı zaman zaman baş ağrısı oluyor bende tidirginim bana yardımcı olursanız sevinirim hoşça kalin
3 yıl oldu anevrizmalar alınalı, ameliyata girmeden önce kızımın doğum gününe 10 gün vardı, ilk doğum gününü babasıyla kutlasın, babasıyla fotoğrafı olsun diye ameliyattan bir gün önce kızımın doğum gününü kutlamıştık. Şükür ameliyat iyi geçti, hayattayım, ama sıkıntı şu ki daha önce sayısal olarak iyi bir noktada iken ya da bir metni birkaç kez okuduktan sonra noktalama işaretlerine kadar hafızamda tutabilirken, şimdi sayısal sıfıra yakın ya da bir metni günlerce de okusam belki bir satır belki iki satır hafızamda kalıyor, o da kesik kesik. İş hayatında da beni kimse anlamıyor ve herkes benden eski performansımı bekliyor. Ancak inan bizi bizden başkası anlamıyor.
Merhaba. 1 Temmuzda tespit edilip, 20 Temmuz 2020 günü ameliyata giren annem; sol kulak arkasındaki memenjionu aldırdı. Ameliyat kısmı da, sonrası da biraz problemli. Aslında sormak istediğim ve cevabınıza ihtiyaç duyduğum çok fazla şey var. Fakat burada buna ne karakter sayısı yeter ne de cevaplamaya sizin sabrınız… Bugün taburcu oluşumuzun 9. günü.
Merhaba. 1 Ağustos 2020 akşamı, yani yukarıdaki yorumu yazdıktan birkaç saat sonra, annemde aniden beliren ve kısa süre içinde ilerleyen bir konuşma problemi baş gösterdi. Kurduğu dört cümleden üçü anlamsız ve anlaşılmazdı. Sonrasında verdiğimiz komutları anlamamaya başladı ve tepsizlik bu zincirin son halkası oldu. Saat 22:30’da acile gittik, yoğun bakımda BT çekildi; sonuç temiz. Bayram olduğu için MR çekecek olan arkadaş yokmuş, 20 saat onun gelmesini bekledik. Bu sırada 6 saat arayla biri ilaçlı olmak üzere toplamda 3 kez BT çektirmiş olduk. Hepsinin sonucu aynı; temiz. Bu arada biz acilde sonuçları beklerken annem aniden konuşma bozukluğu yaşadığı gibi, yine aniden düzelmeye başladı. Önce birkaç kelime, sonra birkaç cümle derken bütün anlamsız cümleler ortadan kayboldu. Komutları da gayet iyi şekilde yerine getiriyordu. Nihayet MR da çektirdik ve beyin zarında enfeksiyon görüldü. Yaşadığımız bu kötü ve panik dolu saatlerde bir çeşit nöbet geçirdiğini söylediler. Mr’dan sonra beyin cerrahi bölümünün yoğun bakımına aldılar. Dikiş yerinde akıntı olduğu gözlendi, o bölgedeki dikişleri tazelediler. Beyin zarındaki enfeksiyonu ilaçla tedaviye başladılar. Bize en az iki gün yoğun bakımda kalabilir denmişti fakat yaklaşık 3 saat sonra aradılar ve odasına alacaklarını söylediler. Ayrıca annem ameliyattan bir gün önce büyük tuvaletini yapmıştı, yani 13 gündür yapamıyordu. Bunun için de lavman yapmıştık çok az işe yaramıştı ve her gece yatmadan ufak yuvarlak şeffaf kapsül şeklinde bitkisel bir hap veriyorduk 4 tane. O kadar gün evde yapamadı, acil servisteyken iki kez büyük tuvalete çıktı 🙂 annemin bunu yaptığına bu kadar sevineceğimi hiç tahmin etmezdim 🙂 Şu an odamızdayız ve annem horul horul dinleniyor. Ben süreçle ilgili zaman zaman buraya yazmak istiyorum. Bunun benim için de rahatlatıcı olduğunu fark ettim. Hasta olan, ameliyat olan, olmayan herkese acil şifalar diliyorum.
Merhabalar Özge Hanım öncelikle size ve burda yorum yapan benzer şeyler yaşayan herkese geçmişler olsun. Allah kimseye dermansız dert vermesin. Ben ameliyat olalı 17 gün oldu. Sonuç bekliyorum. İlaçlar hayli dinginlik veriyor. Yazmışsınız yine de belirtmek istedim. Şu dingin halimin gidip zamanla karamsarlıktan korkuyorum. Size birkaç sorum olcak; sizdeki kitlenin hepsini mi almışlardı? Bende %10’luk kısım duruyor acaba eksrta bir tedavi aldınız mı? Ve dişi mi erkek miydi sizinki? Ayrıca beynin ameliyat yerinde sonradan çökme oluyor mu? Son sorum; aşırı derecede et yeme isteği oldu bende beslenme konusunda sürekli araştırma yaparken sizi keşfettim. Hala doktorumla da irtibata geçemediğimden tedirginim. (Çünkü sonuca göre görüşeceğim ve bir yakınını kaybettiğinden taburcu olduğumda görüşme imkanım olmamıştı.) Yazdıklarınızdan dolayı emeklerinize sağlık, çok teşekkürler şimdiden. Sağlıklı ömürler dilerim:)
Bende anevrizma ameliyati olalı iki ay oldu dün. Kulagimla anlim arası dikislerim. Maalesef yabancı bi ülkede dilini bilmediğim doktor ve ekibi yaptı ameliyati tam anlaşamıyoruz. İki ayda epey kilo verdim normalmi bilmiyorum bu beni çok tedirgin ediyor .soracam kimsede yok uykularım kaçıyor kötü bi durum yok herşey yolunda dedi doktor ama .sizin yazinizi gördüm aynı hastalık değil ama sizinde kilo verdiğinizi okuyunca oluyo galiba diye düşündüm keşke insanlar deneyimlerini paylassalar da baskalarida faydalansa anevruzma ameliyatı sonrasi neler yaşanıyor yazsalar çok teşekkür ederim sonuçta beyin olunca benzerlik var .
Slm bende 2016 sol tarafimdan beyin tümurü ameliyatı oldum .burdan herkese gecmisolsun dilekletimi iletiyorum. Benim en büyük problemim surekli sagtaramı aniden gelen bir karıncalanma ve uyuşma hisdizlik hali .yaklasık 30 saniye ile 1daki sürüp geciyor ama beni cok tedirgin ediyor bunu nasıl atlatabilirim yada yasıl onlerim bilemiyorum .hergittiyim konrollerde dojtorlarıma anlatıyorum herseferinde de emar cekip bakıyorlar ama buna nedn olacak bir sey olmadıgını ve sinirler toparlanıp ameliyat bölgesi kendini yeniledikce böyle ani elekro sonlar verip bu hislleri yasayacakmisim deniyor. Umarım farklı sorunlar olusturmaz
yürüme ve konusma bozuklugunuz oldu mu
Sorunumuz aynı.Ameliyat sonrası 15. ayım ve kendimi ne zaman yorsam 30 saniyeliğine bir ağırlıkla seyreden uyuşmam oluyor, çaresi plates ve yüzmek ve egzersizi bırakmamak ama malesef pandemide hiçbirini uygulayamadım ben de, uyuşma gelince telaşlanmayın sadece.
Eşim beyin kanaması geçirdi ameliyat oldu
16 gün yogun bakımda kaldı eşim aynı zamanda Epilepsi hastası çok sık atakları oluyor ameliyatta Kafatasındaki kemiği alıp göbeğine yerleştirdiler 4 5 ay sonra tekrar yerine takılacağı söyleniyor iyi Bu arada kafasında hafif bir Çökük oluştu
Epilepsi nöbetlerinin den dolayı biraz sıkıntılarımız var beyni sürekli epilepsinin nöbetleri sonra sonrasında sanki ağrısı artıyor gibi epilepsi nöbetleri beyni çok etkiler mi
Bu durumda olan kişilerden tecrübelerini paylaşmalarını isterdim
Ben 1,5yil once beyin ameliyati oldum tümör aldilar iyi huylu cikti.ama asıl sebebim epilepsiydi 19 yıllık epilepsi hastasıydım tümör tetikliyormus bu nöbetleri ama simdi iyiyim hic nobet gecirmedim hatta doğum bile yaptim.
Aynı sizin gibi 2bucuk yıl oldu amaliyat olalı zaman zaman baş ağrısı oluyor bende tidirginim bana yardımcı olursanız sevinirim hoşça kalin
Merhaba,
1 yıl önce beyin tümörü ameliyatı oldum, sürecim hep iyi geçti ancak epilepsi nöbeti için kullandığım ilaç kaymaklı mı yoksa ameliyat kaynaklı mı olduğunu bilmediğim bir durum yaşıyorum.Ben ameliyat sonrası hayatımı hep uzaktan izliyor hissindeyim,tüm anlar hayali gibi.Bu durumu yaşayan oldu mu öğrenmek isterim, ya da epilepsi ilacı kullananlar bu hayali durumu yaşıyor mu?
merhaba bende ameliyat olalı 3 hafta oldu merak ettiğim saçlarınız ne kadar sürede eski haline döndü bunu çok merak ediyorum
Merhaba, kız arkadaşım beynin sol tarafından tümör ameliyatı oldu. Tümör hareket merkezine yakın bir yerde idi. Ameliyattan sonra bir gün yoğun bakımda kalıp odaya aldılar. Şuan konuşamıyor bu sizdede oldumu ? Şuan 2 gün ama konuşamıyor sağ tarafını hareket ettiremiyor cevap verirseniz çok sevinirim
Bende Aralık-2020 de beynimin sol tarafından tümör ameliyatı oldum 2hafta konuşamadım gayet normal
Merhabalar, herkese çok geçmiş olsun öncelikle. Benimde annem ameliyat oldu 18 Şubat tarihinde beyninde iki lezyon var. Ameliyat ile alınan kitle 60 yaş üzeri kadınlar da ağırlıklı gözüken menenjiyom denilen 3Cm boyutunda olan. Ameliyat başarılı geçti kitlenin tamamı çıkarıldı. Patoloji sonucu da temiz. Annem ameliyattan sonra uyandırıldığı gibi servise alındı. En büyük korkumuz annemin kalp ritim hızı bir maratoncu gibi düşüktü ve orta riskli olarak anestezi yapıldı. İlaçlar falan devam ediyor. Ameliyatın üzerinden 2 hafta geçti. Bu hafta da kulak zarının orada bulunan kitle için gamma Işın tedavisi uygulanacak sanırım 2-3 seans olacak. Merak ettiğim konu ameliyat sonrası gamma alan ve nöbet ilacını doktor kontrolünde 6 ay kullanan var mı?
Çok çok zor bir süreç Allah herkese şifa versin , Bu dönem de yakınlara çok iş düşüyor hasta muhakkak stres ve üzüntüden uzak durmalı.
Merhaba bende 2 yıl önce amelyat oldum beynimin sağ tarafında fındık büyüklüğünde tümör alındı öncesinde baş ağrılarım vardı ameliyat sonrası uzun süre baş ağrılarım olmadı önceden de unutkanlık vardı ama şimdi daha fazla unutkanım. Çok şükür iyiyim
Merhaba,
Ağustos 2021 tarihinde ben de menengiom ameliyatı oldum. Tesadüfen tespit edildi. Ameliyat sonrası çok şükür iyiyim.
Hepimize büyük geçmişler olsun.
Merhabalar, Oncelikle bu yazi icin cok tesekkurler Ozge. Cok cok gecmis gitmis olsun sana ve herkese. 🙂
18 Ekimde menenjioma ameliyati gecirmis birisi olarak, burada yazilanlari zaman zaman okumaya geliyorum. O yuzden bende yazmak istedim ki, belki birilerine faydasi olur. Ameliyat sonrasi simdiye kadar bir nobet gecirmedim. Birkac gun once calismaya tekrar basladim. Ameliyat sonrasinda ciddi sekilde artan unutkanlik ve konsantrasyon daginikligimin simdi daha cok farkindayim. (Artan diyorum cunku ameliyattan once de biraz vardi.) Ameliyattan once cok iyi ve rahat araba kullanmama ragmen, sonrasinda cok zorlandigimi farkediyorum. (Ayni anda cok fazla seye odaklanmak yuzunden olabilir.) Bunlarin disinda psikolojik olarak zorlandigimi, zaman zaman kendime disaridan bakiyormus hissini yasadigimi farkediyorum. Agrilarim cok cok azaldi. Sadece dikis yerlerinde ve geceleri artan kafa basinci sebebiyle agrilarim oluyor. Herkesin sureci cok farkli olabilir. O yuzden burada ve diger her yerde yazilanlardan etkilenmemeye calismak lazim. Kendi durumunuzu en iyi doktorunuz ve siz anlayabilirsiniz. Unutmayin hepsi gececek! Hem neler gecmedi ki <3
Tam ameliyattan 14 ay sonra tekrar buraya ugradim. Son yorumu da ben yazmisim. Ne tuhaf! Sanki cumleler bana ait degil… Bir hafta once yeniden isitme kaybimin siddetlenmesiyle baslayan bir surece girdim. MR sonuclarim temiz cikti. Ama hala daha tam olarak iyi hissediyorum diyemiyorum. Denge kaybim ve isitme problemlerim uzun suredir devam ediyor ve ben gercekten bu surecten cok yoruldum. Toplamda ameliyat oncesi, teshis, ameliyat ve sonrasini sayarsak tam 2 senedir kendimi hasta hissediyorum. Sanirim iyilesme surecinin bekledigimden cok cok uzun oldugunu/olacagini kabullenmem gerekiyor. Ve tekrar yazmak istiyorum ki, buradaki yorumlari okuyan her kimse, bambaska ve bir o kadar benzer seyler yasiyorsa yalniz hissetmesin.
Bu sene biraz gecikmeli geldim buradaki yorumları okumaya. Benim için bir rutin haline geldi diyebiliriz 🙂 Son yorumu yazdıktan sonra fizyoterapi ve birtakım tedaviler sonrası kendimi çok çok daha iyi hissediyorum. Artık aktif olarak spor yapabiliyorum. Baş dönmesi ve kulak çınlaması çok azaldı ve belki de ben onlara alıştım. Alkol almak hiç iyi gelmiyor. Uykusuzluğa dayanamıyorum. 6 ayda bir kontrollerim devam ediyor. Kontroller yaklaştıkça stresim oldukça artıyor ve sadece günü geçirdiğimi hissediyorum. Kontrol sıklıkları ne zaman değişecek bilmiyorum. Tam olarak 2.5 sene oldu.