Açık kaynak yazılımlı mobil işletim sistemi Android’in piyasadaki üstünlüğünü sarsmak için yeni bir rakip ortaya çıkıyor. 13,5 milyon dolarlık bir yatırımla oluşturulan Finlandiyalı şirket Jolla, Çin piyasasını hedefliyor.
Son yıllarda açık kaynak (open source) kullanılarak geliştirilen iş modelleri, benzerlerinin edindiği başarının da etkisiyle daha çok kullanılmaya başlandı. Açık kaynak, bir ürünün kullanımı ve geliştirilmesinin ücretsiz bir şekilde herkesin erişimine açık hale getirilmesi anlamına geliyor. Özellikle de açık kaynak kod yazımıyla geliştirilen yazılımlar, teknoloji dünyasının etkili oyuncuları olarak ortaya çıkıyor. Bilgisayar işletim sistemi Linux, internet tarayıcısı Mozilla Firefox, Microsoft’un Ofis programına alternatif olarak geliştirilen Open Office bunun en büyük örneklerinden. Mobil cihazlar için geliştirilen açık kaynak işletim sistemlerinin en güçlüsü ise Google’ın yaratıcısı olduğu Android. Finlandiya’daki bir şirket ise Android’in rakibi olmaya hazırlanıyor. Sailfish adlı açık kaynak kodlu mobil işletim sisteminin yer alacağı telefonları piyasaya sürmeye hazırlanan Jolla adlı şirketin Bilgi Sistemleri Üst Yöneticisi Stefano Mosconi ile görüştük.
Nokia ile Dell’in işbirliğinde yine bir açık kaynak mobil yazılımı olarak geliştirilen MeeGo’nun faaliyetlerine 2011 yılında son verilmişti. MeeGo’nun dağılan ekibi bir araya geldi ve Jolla adlı şirketi kurmaya karar verdi. Bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkmaya hazırlanan Jolla’nın işini zorlaştıran en büyük etmenlerden biri ise güçlü rakipleri. Forbes dergisinin haberine göre Android’in piyasadaki yüzde 75’lik üstünlüğünü sarsmak için Samsung, Mozilla ve Canonical da açık kaynak yazılımlarla ortaya çıkmaya hazırlanıyorlar. Mosconi “Rakiplerimize karşı en büyük avantajımız farklı olmamız” diyor. “Şirketin çalışanlarının yüzde 85’i eskiden Nokia’daydı. Elimizde bu şirketten edindiğimiz bilgi birikimi ve yeteneğimiz var. Müşterinin kolay kullanacağı, ama kullanıcıyı budala yerine koymayacak bir ürün peşindeyiz” açıklamasında bulunan Mosconi, küçük bir şirket oldukları için hızlı karar mekanizmasına sahip olma avantajını ellerinde bulundurduklarını söylüyor.
Ar-Ge merkezlerini Hong Kong’da açan şirketin ilk pazar hedefi Çin, Finlandiya ve ardından da genel olarak Avrupa. Jolla şirketinin yöneticileri rekabetten korkmadıklarını dile getiriyor. Mosconi, “Piyasa hazır. Bunca iyi marka bu işin içine giriyor. Bu yüzden rekabete girmek için doğru zaman” diyerek “rakiplerinin ne yaptığı üzerinde değil, Jolla’nın farklılıkları üzerinde odaklandıklarını” söylüyor. 13,5 milyon dolarlık yatırımla oluşturulan şirket telefonları orta-yüksek segment bir fiyattan satmaya hazırlanıyor. Mosconi, açık kaynak yazılım ile ilgili ne düşündüğünü sorduğumuzda ise şu cevabı veriyor: “Açık kaynak genelde bedava olarak algılanıyor ama aslında ifade özgürlüğü demek. Ne istiyorsanız yapabiliyorsunuz. Yeniliğe çok açık. Herhangi bir gündemi de yok. O yüzden alabileceğiniz en iyi ürün.”